scrolldown

Om butiken

Klassisk inredningsbutik i centrala Karlstad

Fina saker att ge, fina saker att få! Med ett brett sortiment från klassiskt och tidlöst till modernt och aktuellt är vi Karlstads bästa presentbutik, oavsett om presenten är till dig själv eller till någon annan! 

För företag ordnar vi naturligtvis med allt från paketinslagning till leverans. 

Varmt välkommen in i butiken!

Här finns vi

Du hittar oss i soliga Karlstad, mellan Stora torget och Värmlands museum, på Västra torggatan 18. Se karta nedan.

Galleri

Produkter

Våra varor

Hos oss hittar du lokala designers och konsthantverkare i sällskap med svenska designklassiker. Vi har bl a ett stort urval av Klässbols vackra linne, keramik från både lokala och svenska förmågor, ljusstakar, plädar, brickor, tavlor, tyger och mycket mer! Dessutom har vi en barnavdelning med genuina träleksaker. Här nedan kan du läsa mer om de varumärken vi har i butiken.

Våra varumärken

Bengt & Lotta

Bengt Lindberg och Lotta Glave träffades på Konstfack i Stockholm. Deras bakgrund formar kreativiteten, Bengt föddes i Småland men hans morföräldrar hade en gård i Skåne, fylld av allt från hantverk, gamla arbetsredskap och kuriosa.
- Jag har alltid gillat gamla saker, säger Bengt, speciellt lite klumpiga, naiva, enkla folkkonst föremål. När saker är för perfekta så blir de lätt lite tråkigare. ”Jag gillar saker som är kul, annorlunda och som gör mig glad”, säger Lotta som blev indragen i familjeföretaget när hon ritade några änglar på skoj. De blev sedan till bästsäljande ljusstakar, ornament, tyger och smycken. 

Kollektionen består främst av ljusstakar i smide, smycken, skärbrädor och brickor, med ett lekfullt designspråk.

Klässbols Linneväveri

Klässbols Linneväveri står för kvalitet, kunnande och kulturarv! För en värmlänning är Klässbols dukar en självklarhet när man dukar fint, när man firar eller när man bara är i vardagen. Numera är Klässbols internationellt erkänt och uppskattat både av värmlänningar och kungahuset, och alla däremellan :). Letar du efter en fin present är Klässbols alltid rätt!

Vi har ett stort sortiment av det vackra linnet och är dessutom största återförsäljaren i Sverige (ja, förutom i Klässbol då...;)

Klippan Yllefabrik

Klippan Yllefabrik har tagit fram en textilkollektion i samarbete med kända formgivare, där alla filtar och plädar tillverkas från grunden i egen fabrik. De använder alltid naturmaterial och väljer ekologiska alternativ i största möjliga mån.

Familjeföretaget Klippan Yllefabrik AB grundades 1879. Idag arbetar fjärde och femte generationen sida vid sida för att fortsätta utveckla företaget. Vår filosofi är att kombinera svensk design med vår långa tradition av textilt kunnande.

På Värmlands hemslöjd har vi ett stort utbud av Klippans ylleplädar och gosiga barnplädar i ekologisk ull eller bomull.

Karolina Nolin

Karolina Nolin är konstnär, bosatt och verksam ett stenkast från Värmlands hemslöjd, närmare bestämt i stadsdelen Haga i Karlstad. Karolinas konst är oerhört uppskattad! En recensent beskrev hennes bilder som ”barnboksillustrationer för vuxna” vilket är en iakttagelse hon själv skriver under på. Även om hon ständigt är aktuell med nya projekt, kan vi nämna att hennes konst valdes ut till lysningspresent till prinsparet :). 

Hos oss finns signerade och inramade småtryck (endast 200 kr, "konst är till för alla!") samt brickor och glasunderlägg. 

Anna Quist

Anna Quist är konstnär/konsthantverkare bosatt i Karlstad som skulpterar i keramik. Främst arbetar hon i stengods och rakubränd keramik, för att skapa bl a unika tavlor med enkla och rena linjer. Genom små medel och oftast i svart/vitt väcker Annas figurer, i tavlor eller i skulpturer, känslor och tankar hos betraktaren. 

Vi är stolta över att ha ett stort utbud av Annas vackra tavlor och skulpturer hos oss, och vi förmedlar gärna kontakt om du har egna önskemål i en tavla!

Lena Linderholm

Lena Linderholms keramik är en explosion av färger! Muggar, kannor och vackra fat som är en ren hantverksprodukt av bästa kvalitet. "Variationer skall förekomma eftersom det är handens verk och inte maskinen som styr", säger Lena. Dessutom ställs höga krav i produktionen på att inte förorena naturen genom t.ex. giftfri glasyr. "Så hoppas att du får mycket glädje av din kopp, skål, kanna eller fat. Allt är signerat vilket är viktigt för framtiden!"

Paradisverkstaden

Paradisverkstaden är ett familjedrivet företag som formger och tillverkar sin keramik i verkstaden och ateljén på Öland, som startades 1975 av Olof och Eva Paradis. Redan från början var formspråket speciellt med sina falser, kulor och inåtvända kanter.

Paradisverkstaden är kunglig hovleverantör och finns representerade både på NK och Svenskt Tenn. Hos Värmlands hemslöjd finns ljuslyktorna ”Fröhus” samt ljusfaten ”Linje”, som båda blivit klassiker och vackra produkter i kollektionen ”Kronärtskocka”.

Almedahls

Almedahls har sina rötter i den starka nordiska designtraditionen som går tillbaka till grundandet av företaget 1846. Ledorden är kompromisslös kvalitet, unik modern design och hållbarhet.

Med designers som t ex Marianne Westman, Astrid Sampe och Olle Eksell erbjuder Almedahls klassiska mönster på inredningsprodukter som textilier, köks- och bordstillbehör.

Nadja Wedin

Nadja Wedin arbetar som illustratör, konstnär och sen några år tillbaka även som designer. ”Jag vill att dessa tre konstnärliga världar ska inspirera varandra och att mitt bildspråk får utrymme vare sig jag målar eller designar ett tyg”, säger hon. Efter många år med måleriet i fokus så tog tecknandet över och nu arbetar hon mest med att skapa mönsterrapporter med teckningarna som förlagor. ”Jag hoppas att alla som köper något med mina mönster på ska känna att de får mer än bara en bricka eller kudde, utan ett litet konstverk!”'

Hos oss hittar du just nu Nadja Wedins härliga, färg- och formstarka brickor!

Spegels hemslöjd

Spegels startade redan 1929 och är idag ett familjeföretag med en kollektion som ständigt förändras. Produkterna är mestadels egendesignade med en uppdaterad form och stil med grund i svenska hantverkstraditioner. Största delen av kollektionen är svensktillverkad och sker i nära samarbete med hantverkare. Materialen är oftast järn, trä samt textil. 

Hos oss hittar du bl a traditionellt svenskt träsnide och smide från Spegels.

Ekelund linneväveri

Linneväveriet i Horred är ett familjeägt företag på svenska västkusten med anor så lång tillbaka som tidigt 1600-tal. All produktion sker fortfarande i den egna fabriken, där miljötänkandet utgör en stor del. Idag är faktiskt väveriet världens mest miljöanpassade textila produktionsanläggning. 

Miljötänkande genomsyrar naturligtvis också sortimentet där handdukar, löpare och även diskdukar är miljövänliga och dessutom lättskötta. Designen och stilen varierar brett, vilket gör att en Ekelund-produkt är den perfekta gåvan!

Maria Karlberg-Back

Maria Karlberg-Back är bosatt och verksam som designer i Karlstad. Inredningsidealet är vitt, det skapar lugn och rymd. Ljusa toner i äkta naturmaterial gäller för Maria, men gärna med någon liten rolig knorr. Det är därför man kan hitta en liten hoppande mini-minigroda på ett annars ganska strikt mönster. 

Värmlänningar är ju positiva och kloka människor, vilket Maria tagit vara på i kollektionen med värmländska citat. Hos oss finns skärbrädor, handdukar och bagagetags med den finfina uppmaningen "Dä årner säj, å årner dä säj inte -  då kvetter dä!"

Taserudsstaken

Taserudsstaken är en traditionell träsnidesstake i ek som tillverkas i Arvika. Berättelserna om Taserudsstakens ursprung finns i flera versioner, den mest detaljerade är den som berättar att Elis i Tasere köpte originalstaken på auktion i Blomskog 1904 och tog med den hem till Bröderna Erikssons Möbelverkstad i Taserud, Arvika (nuvarande Rackstadmuseet). Nanna Johansen, dotter till Skagenmålaren Viggo Johansen, arbetade i möbelverkstaden och hon ska ha tillverkat de första Taserudsstakarna. De väckte stor förtjusning i Christian Erikssons vänkrets av konstnärer och arkitekter. Under 1930-talet började Matts, Elias brorson, att tillverka staken i två storlekar och samma modell och format används fortfarande. l dag tillverkas staken enligt Erikssons-släktens Taserudstradition bara av Urban Eriksson, sonson till Matts. 

Dalahästar

Dalahästen är numera inte bara en symbol för Dalarna utan en symbol för hela Sverige. Hos oss bor det dalahästar i många storlekar, alla tillverkade hos Grannas Hemslöjd i Nusnäs. Produktionen är ett genuint hantverk, och även om man nu tillverkar ca 100 000 st dalahästar per år har man endast rikt- och planhyvel och tre bandsågar i maskinparken. 

Kristina Stark

Kristinas Starks designspråk är stramt och enkelt. Hon säger själv: ”Jag söker inte efter effekter, jag söker det enkla och det lågmälda. Att reducera är utmaningen, att lägga till är enklare än att dra ifrån. Det enkla är det svåra – helt enkelt.”

Hennes design har redan blivit något av klassiker och designikoner som till exempel hennes ljusstakar och tändsticksaskfodral med Einar Nermans etikett av Solstickepojken. Produkterna tillverkas småskaligt och hantverksmässigt i Sverige. Utöver beloppet som går till Solstickefonden vid köp av tändsticksasken, går ytterligare två kronor till fonden för fodralet.

Torsby keramik

Torsbytomten och Torsbyvätten har länge tillverkats i Torsby, numera av Kerstin Söderman. Kerstin har dessutom på ett kreativt sätt utökat sortimentet med bl a lucior, påskkärringar, hönor, änglar, studenter, tomtebobarn och SömmerJänter. Alla skapade i lera med Torsbytomten som stomme.

Tyger

Tygutbudet varierar efter säsong och vår ambition är att erbjuda klassisk och tidlös design som du kan vara nöjd med i många år. Vi hjälper gärna till med sömnad om du behöver det. Just nu har vi tyger från Svanefors, Boel & Jan, Arvidssons textil, Spira design och Gunnar Winther. 

Barnsortiment

Vi har ett litet, men noga utvalt, sortiment av barnsaker från några få leverantörer. Här har vi tagit fasta på genuina och hållbara leksaker i trä eller textil, där vi prioriterar kvalitet framför kvantitet. Just nu har vi varor från bl a Sandbergs, Krabat, Kalikå, Geggamoja och Oskar&Ellen

Inger och Lasse Sandbergs älskade figurer är naturligtvis en självklarhet att lyfta fram hos oss. Lilla Anna, Tummen och Spöket Laban finns som dockor, på plädar, väskor och mycket mer. 

Från Kalikå har vi de enormt populära garagen och bilarna i trä som ofta figurerar i "mammabloggarna" :). Kalikå har dessutom de traditionella skallrorna som är en bra present till nyfödda. Från Krabat har vi bl a namntåg som är en perfekt doppresent. Geggamoja är det senaste tillskottet i sortimentet, med härliga mjukisdjur tillverkade av spill från trikåindustrin.

Ljungbergs factory

under uppdatering

Chamois

Chamois tillverkar vackra och generösa bomullsdukar i härliga färger! Tillverkningen sker i Indien med traditionellt blocktrycksteknik i trä. Fina båda inomhus och utomhus på sommaraltanen.

Kontakt

KontaktinformationTelefon: 054-21 09 84

E-mail: kontakt@varmlandshemslojd.se

Adress: Västra torggatan 18, Karlstad

Öppetider:
Mån - Fre: 10:00–18:00
Lör: 10:00–15:00